Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Λογιστικής

Διδάσκοντες

 

  1. Βασίλειος Λουμιώτης, Ορκωτός Ελεγκτής-Λογιστής Σ.Ο.Ε.Λ.
  2. Στέργιος Αθιανός, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Λογιστικής, e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  3. Αβραάμ Λουτρίδης, KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε. Διευθυντής Ελέγχου, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  4. Γεωργία Μπόσκου, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  5. Ιωάννης Σαμαράς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας,  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σκοπός του μαθήματος

 

O στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της επίδρασης της Λογιστικής σε ένα διεθνές περιβάλλον. Δίνεται έμφαση στην διεθνή διάσταση της Λογιστικής (σε θεωρία και στην πράξη). Υπάρχει εστίαση στην παγκόσμια εναρμόνιση των λογιστικών προτύπων και στην επίδραση των αρχών θέσπισης αυτών.

 

Περιεχόμενο μαθήματος

 

Ανάλυση της λογιστικής για πολυεθνικές. Μελέτες της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης και χρηματοοικονομικά πρότυπα πληροφόρησης. Αξιολόγηση της προσπάθειας της διεθνούς λογιστικής εναρμόνισης.

Ανάλυση πραγματικών μελετών περίπτωσης και ατομικές ή ομαδικές εργασίες θα καλλιεργήσουν την ικανότητα τους στην αξιολόγηση της βιβλιογραφίας και την σύνδεση της θεωρίας και πρακτικών παραδειγμάτων.

 

Αξιολόγηση

 

Γραπτή Εργασία (coursework) 50% και γραπτές εξετάσεις (exams) 50%.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

 

• Βλάχος Χ., Λουκάς Λ. (2009). Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τόμοι Α+Β, ε’ έκδοση. Εκδόσεις Παπαζήση-Globaltraining.
• Grant Thornton συλλογική έκδοση (2009). Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, τόμοι Α,Β,Γ, γ’έκδοση αναθεωρημένη. Εκδόσεις Grant Thornton.
• Alexander D., Britton A., Jorissen A. (2008). International Financial Reporting & Analysis. Thomson Learning.
• Sutton T. (2008). Corporate Financial Accounting & reporting. Prentice Hall.
• Walton P., Aerts W. (2006). Global Financial Accounting & Reporting. Thomson Learning.