Ειδικά Θέματα Φορολογικής Ελεγκτικής

Υπεύθυνος καθηγητής μαθήματος:

Α. Α. Μανδήλας, Αν.Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

Διδάσκοντες

  1. Γεώργιος Αληφαντής, πρώην Ελεγκτής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Παναγιώτης Πάτσης, Μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας «PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε.», email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  3. Άγγελος Ζωιτσάς, Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής, e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  4. Γεώργιος Βεζυργιάννης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής – «PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε.»,email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σκοπός του μαθήματος

 

Στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους σπουδαστές σε σύγχρονα θέματα που άπτονται των φορολογικών ελέγχων. Γνωρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο και τα στοιχεία ενδιαφέροντος και κινδύνου ενός φορολογικού ελέγχου οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός ελέγχου ως στελέχη μιας οικονομικής διεύθυνσης. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται από ακαδημαϊκή και πρακτική σκοπιά με απώτερο στόχο ο σπουδαστής να προσεγγίζει τα θέματα της φορολογικής ελεγκτικής τόσο ως ελεγκτής όσο και ως ελεγχόμενος.

 

Περιεχόμενο μαθήματος


Είδη Φορολογικών Ελέγχων. Ελεγκτικές Υπηρεσίες και Αρμοδιότητές τους. Τακτικός Φορολογικός Έλεγχος και Υποχρεωτικές Ελεγκτικές Επαληθεύσεις. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις της Ελεγκτικής Φορολογικής Αρχής. Φορολογικές Διαφορές και Αιτιολόγηση Αμφισβήτησης Πορίσματος. Εξωλογιστικός Προσδιορισμός. Εκθέσεις Φορολογικής Αρχής.

 

Αξιολόγηση


Εργασία (coursework) 25% και γραπτές εξετάσεις (exams) 75%.


Ενδεικτική βιβλιογραφία• Τερζάκης, Γ. (1985), Εφαρμοσμένη Φορολογική Ελεγκτική. Εκδόσεις Σταμούλη.
• Καραμάνης, Κ. (2008), Σύγχρονη ελεγκτική. Εκδόσεις Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.