Εταιρική Διακυβέρνηση-Εσωτερικός Έλεγχος

Διδάσκοντες

 

  1. Αναγνώστης Κηπουρός, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Χρήστος Γκρος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  3. Χαράλαμπος Σπαθής, Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  4. Γεώργιος Βεζυργιάννης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής – «PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε.», email:george.vezyrgiannis@pkf.gr
  5. Ιωάννης Βαρβατσουλάκης, Εσωτερικός Ελεγκτής- Ελεύθερος Επαγγελματίας, Επισκέπτης Καθηγητής, Παν. Πατρών και Πειραιά, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  6. Παύλος Δελιάς, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ ΑΜΘ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Σκοπός του μαθήματος

 

Στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους σπουδαστές στις έννοιες της εταιρικής διακυβέρνησης και του εσωτερικού ελέγχου στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον. Πέρα από τη γνώση του θεσμικού πλαισίου, αναλύονται πρακτικά θέματα εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, καθώς και νέοι τομείς ενδιαφέροντος όπως η λειτουργία των Επιτροπών των Διοικητικών Συμβουλίων και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Εισάγοντας παράλληλα θέματα που αφορούν στις διαδικασίες διενέργειας του εσωτερικού ελέγχου και το ρόλο του στη σύγχρονη επιχείρηση, ο σπουδαστής αποκτά μια σφαιρική αντίληψη των αναγκών διαφάνειας και ελέγχου στις επιχειρήσεις αλλά και κατέχει δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορεί να στελεχώσει μελλοντικά μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου.


Περιεχόμενο μαθήματος


Εισαγωγή στις Έννοιες της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Θεσμικό και Κανονιστικό Πλαίσιο. Η Σύγχρονη Διοικητική Δομή Μετά την Εφαρμογή των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης και οι Διαδικασίες Λήψης Αποφάσεων. Γενική Εισαγωγική στην Ελεγκτική και το Περιβάλλον της. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Κατανόηση Εσωτερικού Ελέγχου, Σχεδιασμός και Δοκιμασίες Ελέγχου. Ελεγκτική Δειγματοληψία. Ολοκλήρωση Ελεγκτικού Έργου και Εκθέσεις Ελέγχου.

 

Αξιολόγηση


Εργασία (coursework) 25% και γραπτές εξετάσεις (exams) 75%.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία


• Kαζαντζής, Χ. (2006), Ελεγκτική & εσωτερικός έλεγχος. Εκδόσεις Business Plus A.E.
• Καραμάνης, Κ. (2008), Σύγχρονη ελεγκτική. Εκδόσεις Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Ξανθάκης, Μ., Σπανός, Λ., Τσιπούρη, Λ. (2003), Εταιρική Διακυβέρνηση, Έννοια και Μέθοδοι Αξιολόγησης. Εκδόσεις Παπαζήση.